Når du får en ny hund, er de første ting, du burde overveje, hundetræning. Hvis du søger på google under hundetræning, vil du sikkert støde ind i en masse søgeresultater.

Hvordan ved du så, hvilken slags hundetræningsprogram, du bude søge efter? Hvad passer bedst til dig og din hund?

Hundetræningsmetoder findes i mange forskellige typer. Det kan variere fra en kraftfuld lydighedstræning til en træning, hvor du er en ’alfa-leder’ til en sympatisk tilgang, hvor du bruger positive forstærkninger.

Indtil for nyligt har hunde været en vigtig del af familien i forhold til, hvordan vi tænker om hunde. Før i tiden var hunde bare et dyr, der ikke modtog meget træning, og hvis den ikke var lydig ville den lide under en hård straf.

Igennem tiden har nogle metoder været set som inhumane og i dag ser nogle familier deres dyr for at være deres tjener til deres menneskelige herre. Elektroniske halsbånd, læderpiske, rullede aviser og at ryste dyrene ved halsen blev brugt til at skræmme dyrene til lydighed og god opførsel. Hundens reaktion på denne slags afstraffelse var altid afhængig af deres personlighed. Stressede og bange hunde vil ofte gemme sig, mens dominerede hunde muligvis vil live aggressive. Uanset hvad vil reaktionerne på disse hunde være mindre positive og konstruktive.

De fleste af disse metoder og tilgangsvinkler er nu blevet genkendt af nutidens trænere, som ser det værende upassende og ineffektive. De fleste anerkendte træningsmetoder i dag er positiv styrkningsmetode. Denne metode er ikke kun effektiv, men vil også give din hund selvtillid i dens forhold til dig.

Disse er de fundamentale standarter, som de fleste hundetrænere vil følge. De specifikke metoder i deres træningsprogrammer vil være brede. For at finde ud af, hvilken slags træning, der vil være passende for din hund, er det nødvendigt at du kigger nærmere på den. Har den oplevet mishandling? Er den usikker? Er den dominerende og aggressiv? Har den modtaget grundlæggende træning førhen? Er den velopdraget? Og har dens opførsel været et problem? Hvilken slags forhold med din hund leder du efter udover den generelle følgeskab? Er den familiens kæledyr? Har du trænet den til at konkurrere, sporing, jagt og andet sport?

Med dit mål i sigte kan du undersøge dine google resultater igen og kigge i aviserne. Noter de kvalificerede trænere og kontakt dem online, hvis de har en hjemmeside. Hvis du kender andre hundetrænere, kan du efterspørge om deres hundetræningserfaringer, og hvem de arbejder med. Du kan også kontakte din lokale dyrlæge for at spørge efter en anbefaling til en hundetræner.

Vi anbefaler, at du kigger på en hundetræner, der bruger positive styrkningsmetoder, men for at sikre at de hundetrænere passer til dem du søger med samme baggrund, der svare til din søgning kan du spørge efter referencer, finde ud af, hvor de befinder sig og overvære deres træningsprogram.

Nogle trænere vil besøge dig i dit hjem for at træne din hund, og det vil være en passende måde at sikre din socialisering med din hund, da træningen vil foregå i et isoleret miljø uden mangel på de vigtige hjemlige elementer.

Du skal sikre dig at tilmelde din hvalp i en begynderklasse for at give den mulighed for at være social i dens tidlige alder. Hvis du ved at din hund har oplevet mishandling og ser ud til at være aggressiv, skal du sikre dig en satiriseret hundepsykolog i stedet for bare en hundetræner. Problemer som skal løses af en professionel hundepsykolog kan have store konsekvenser, hvis de ikke bliver løst med det samme.

Mange trænere vil have en nybegynderklasse for hundeejere, hvor han eller hun arbejder på at lære, hvordan man kommunikere effektivt med hunden ved brug af værktøj, såsom kliker, halsbånd og hundesnor.

Som vi før har skrevet er den mest accepterede og påskønnede metode til træning af din hund, en metode der kaldes positivstyrkningsmetode.

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan genkende positiv styrkningsmetode program:

  • Metoden er baseret på belønning, brug af godbidder og påskønne noget som hunden sætter værdi på, når ønsket adfærd bliver udøvet af       hunden.
  • Uønsket adfærd modtager mindre opmærksomhed. I stedet bliver den ignoreret.
  • Den generelle tone i klassen er hurtig og opstemt.
  • At udøve tålmodighed. Hunden får tid til at udøve den ønskede adfærd.
  • Uønsket adfærd bliver afledt af en ønsket adfærds kommando (f.eks. for at forhindre hunden i at hoppe op på andre, bliver kommandoen for at sidde brugt).

Der er mange ressourcer til rådighed både online og på biblioteket om hvilken trænings metoder, du skal bruge overfor din hund. Brug noget tid på at undersøge de forskellige metoder og finde ud af, hvad der virker bedst for dig og din hund.

Share This