10 ting du ikke vidste omkring hunde og katte

1. Flere hjem har hunde og katte end børn

Næsten 150 millioner hunde og katte bor i USA. Mere end halvdelen af hjemmene holder enten hund eller kat, det svarer til ca. 5 gange flere end dem, der har fugl, hest eller fisk. Der er kommet flere hunde- og katteejere, og tallet er vokset til det firedobbelte siden 1960’erne. Tallet er vokset dobbelt så hurtig som indbyggertallet.

2. Katte kommer ikke fra Egypten

Historikere har længe troet, at katte kom til os fra oldtidens Egypten for omkring 4000 år siden. Denne antagelse var baseret på kattens udseende i forhold til de fundne kunstværker fra den tid. Men her for nyligt har arkæologerne og genetiske eksperter fundet beviser, der tyder på, at katte afstammer fra steder, som vi i dag kender som Israel, Tyrkiet og Irak. Og at de først kom hertil for omkring 10.000 år siden, og 5000 år før Egypten eksisterede.

3. Hunde er klogere end chimpanser

Ifølge udviklings teorien antager man, at chimpanser er tæt genetisk relateret til mennesket. Men prøv engang at peg på noget, og din hund vil kigge på det, du peger på. Selvom det ligner en meget simpel egenskab, så besidder chimpanserne den ikke. Man mener at hunde og katte i den grad er i stand til at bearbejde de grundlæggende “theory of mind”, og de er i stand til at fornemme, hvad mennesker tænker, hvilket er meget sjældent i dyreriget.

4. Et kattemassakre i Europa har måske forårsaget den Sorte Død

I starten af 1300-tallet udmeldte paven Gregory IX en erklæring, der gjorde, at katte var forbundet med hekseri og djævlen. Flere årtier var efterfulgt af massakre, hvor det at stene, hænge eller brænde katte fandt sted i middelalderens Europa. Nogle historikere mener, at en nær udryddelse af katte tillod de sygdomsbærende rotter at florere, og hjalp disse til at sprede den Sorte Død som udryddede omkring halvdelen af kontinentets befolkning.

5. Oldtidens Romere begravede deres hunde på menneske gravpladser

Såvel som de gamle ægyptere tilbad deres katte, elskede de gamle romere deres hunde. De begravede deres hunde de samme steder, hvor de begravede deres mennesker. De skrev overraskende meget sentimentale mindetaler for deres hunde, såsom “jeg er i tåre, imens jeg bære dig til dit sidste hvilested”, “så meget har jeg glædet mig, da jeg bragte dig hjem med mine egne hænder for 15 år siden”.

6. Katteshampoo var ikke opfundet før 1947

Katte og hunde havde ikke adgang til huset ligesom familiemedlemmerne pga. lopper og flåter. Hundene kom først ind i huset sendt i 1800-tallet, og katte har måtte vente indtil 1947, indtil en speciel katteshampoo var opfundet.

7. I lovens øjne: hunde og katte er egendom

Selvom vi ikke ser på vores familiemedlemmer som ejendom, så har lovgivningen alligevel klassificeret hunde og katte som ejendom, og der er ingen forskel fra brødrister eller andre genstande. Denne status er faktisk en ophøjelse af hunde og katte, som var dømt til ikke at have nogen værdi og ikke kvalificeret til at være egendom. De kunne blive stjålet og blive slået ihjel uden retsforfølgelse.

8. Tingene ændre sig og dog

I de sidste få årtier har loven vist sig at være åben over for dyrevelfærd. Vores kæledyr har fået flere rettigheder, og hunde og katte bliver betragtet mere og mere som vores egne børn. I en skilsmissesag kan to parter blive meget uenige om, hvem der skal have myndigheden over deres hund eller kat. Man må heller ikke længere udføre fysisk straf eller mishandle hunde og katte. Hunde og katte kan også arve penge, ligesom mennesker også kan.

9. Hunde og katte bliver nu redet i naturkatastrofer

Nær halvdelen af de mennesker, som ikke blev evakueret da orkanen Katrina ramte USA, blev tilbage pga. deres kæledyr, og mange af dem døde. Som følge af denne orkan har den amerikanske kongres vedtaget loven om kæledyrsevakuering og standardiseret transporter for kæledyr, der har gjort at rednings virksomheder er forpligtet til at redde kæledyr såvel som mennesker, når naturkatastrofer rammer. Til dags dato har mere end 30 stater i USA nu vedtaget deres egen version af denne lovgivning og implementeret evakueringsplanen i alle former for katastrofer lige fra tornadoer til skovbrande.

10. Hunde har haft advokater

Der har været mindst 3 retssager siden 2007, hvor en dommer har tildelt hunde advokater. Her er et eksempel fra 2012: Dommer Georgia har tildelt en forsvarsadvokat til en Pitbull,der er blevet dømt til døden for at angribe et lille barn. Denne forsvarsadvokat har succesfuldt argumenteret for at skåne hundens liv, som nu bor på internat i New York.

11. Bonus facts

I 2013 anslog man i USA, at man her ville komme til at bruge 60 milliarder dollars på kæledyr i 2014. Takket være hundens dag, hunde spa, økologisk kattemad, hjerteoperation for kæledyr, mm. har man projekteret 60 milliarder dollars i USA, der skal bruges på kæledyr i 2014. Kæledyrs industrien er nu det 7. største marked i USA.

Share This